• "Tarihi canlı bir savaş alanı, bir ideolojik çatışma bölgesi olmaktan kurtarmamız lazım"

Lefke'den Mektuplar XXXII

blog-post-image

Bahar Amed, Bahar Amed, Hoş Amed…

Bahar gelmiş. Doğada canlılık hissediliyor. Etraf yeşillenmiş. Havalar ısınmış. Cıvıl cıvıl öten kuşların seslerini daha fazla duyar olduk. İşten güçten başkaldırıp gökyüzüne baksak havadaki kuşların sayılarının da çoğaldığını fark ederiz. Dereler az da olsa akıyor… Bir tek Lefke’deki portakal bahçeleri daha tütmeye başlamadı, ona da çok kalmadı, eli kulağındadır…

Bu mevsim her geldiğinde rahmetlik Hanım ninemin şiir bohçasını ve bu bohçada baharın gelişiyle ilgili aşağıdaki mısraları hatırlarım:

Bahar amed, bahar amed, hoş amed,

Sizin yeni bayramız mübarek.

Uzun olan bu şiirden akıcı ve kolay ezberlenebilecek yukarıdaki mısralar ancak aklımda kalmış, diğer kısımlarını hatırlamıyorum…

Baharın gelişi bir taraftan da şiirde de söylendiği gibi bayramın gelişidir. Bu bayram Nevruz bayramıdır. Nevruz yeni gün demektir. Mevsimin değişimini ifade eder, kıştan bahara geçişi ifade eder, bereketi ifade eder, rûziyi ifade eder…

Bu mevsim değişimini yaşayan tüm kültürler kendi geleneklerine göre onu kutlarlar, ona saygı duyarlar, ona anlamlar yüklerler. Bu bayramı Türk de, Fars da, Rus da kutlar. Bir sözle bu mevsim değişimini yaşayan tüm kültürler kutlamalar yapar. Bu mevsim değişimini yaşamayanlar Nevruz’u nasıl ve neyle kutlayabilirler ki?

Bu kutlamalarla birlikte kültürlere bir de Nevruz bayramı kültürü dâhil olmuş. Son Çarşamba günü ateş yakmak, kapıların önüne papak atmak, semeni hazırlamak, balık yemeği hazırlamak, yumurta boyamak, ceviz, fındık almak, ev temizliği yapmak, mezarları ziyaret etmek, akraba ziyaretlerine gitmek, çeşitli çörekler-börekler pişirmek vs. Bu mevsim değişikliğinin kültürlere bir zenginlik kattığı kesindir…

Bu kültürü edinen bireyler, toplumlar dünyanın neresinde olursa olsun, mevsim değişimi yaşamayan coğrafyada olsalar bile günü geldiğinde kutlamalarından geri kalmazlar. Bireysellerse evlerinden aileleriyle kutlarlar, topluluklarsa belli merkezlerde kutlarlar. Onun keyfine varmadan edemezler, yaşayamazlar, eksiklik hissederler…

*     *     *

Bu sene Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan Azerbaycanlılar iki farklı merkezde Nevruz kutlaması yaptılar. İlkini 13 Mart 2024 tarihinde Kıbrıs Azerbaycan Diaspora Merkezi, KKTC Kültür Dairesi Müdürlüğü ve Dünya Barış Üniversitesi ortaklaşa düzenledi. Azerbaycan ve KKTC’den devlet yetkililerinin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve halktan insanların katıldığı Nevruz Bayramı Lefkoşa’da Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salonu’nda coşkuyla kutlandı. Azerbaycanlı sanatçı Çinare Melikzade şarkılarıyla kutlamaya önemli renk kattı, salonu coşturdu, eğlendirdi. 

İkinci etkinliği 27 Mart 2024 tarihinde Girne’de Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti, Uluslararası Final Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü Lefkoşa Şubesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora İşi Üzere Devlet Merkezi ortaklaşa düzenledi. Bu etkinliğe de Azerbaycan ve KKTC’den devlet yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve halktan insanlar katıldılar. Haydar Aliyev Uluslararası Kültür Merkezi’nde düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamasına Azerbaycan Devlet Sanatçısı Gülyaz Mammadova, öğrencileri Ravan Zeynalov ve Nahid AhmadovKıbrıs Çağdaş Müzik Derneği solistleri Akın Zabıt, Nilay Pınardan, Halk müziği sanatçısı Sezer Aslan, Kafkas dansları grubu ve Rusya’dan katılan Azerbaycanlı sanatçılar renk kattılar. Gece geç saate kadar devam eden etkinlikten insanlar memnuniyetle ayrıldılar.

Bu önemli etkinlikleri gerçekleştirmek için çaba gösteren ve bizlere Nevruz Bayramını bir daha yaşatan Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti başkanı Orhan Hasanoğlu’na ve Kıbrıs Azerbaycan Diaspora Merkezi başkanı Raul Diniyev’e derin teşekkürümü bildiriyorum… 

KKTC’de daha nice nice Nevruz Bayramı kutlamalarına…

Ninemin dediği gibi:

Bahar amed, bahar amed, hoş amed,

Sizin yeni bayramız mübarek.